I år 380 blev kristendom gjort til statsreligion i romerriget. Selvom romerrigets storhedstid var ovre bidrog det til at udbrede kristendommen og kristne misionerede kraftigt i de områder, som romerriget tidligere bestod af. Gennem 300-tallet blev der anlagt utallige kirker i Rom. I 400-tallet blev det første palads bygget til paven i det som i dag er Vatikanet. Vatikanstaten fik hurtigt større udbredelse og regerede store dele af Italien.
Vatikanet er hovedsæde for den katolske kirke og mange kristne kommer til Rom og Vatikanet på pilgrimsrejse. Da Rom har været regeret af Vatikanet i mange år har byen utallige kirker, som er vigtige for den katolske kirke og der findes mange vigtige katolske og kristne relikvier i Rom's kirker.
Pilgrimme kommer til de syv pilgrimskirker. Et besøg ved alle disse giver syndsforladelse - i hvert fald hvis man er katolik. Kirkerne er:
- San Giovanni
- Sankt Peters kirken i Vatikanet
- San Paolo fuori la mura
- Santa Maria Maggiore
- San Lorenzo fuori le mura
- Santa Groce in Gerussalemme
- Santuario della Madonna del divino amore
Den sidste af kirkerne kom dog først på listen i år 2000, som var kristent jubelår. Her fjernede paven San Sebastiano uden for murene fra listen. Mange pilgrimme besøger dog stadig de oprindelige kirker på listen.